Soviet delicacies


Soviet delicacies
In the Soviet Union, the standard of living has always changed. There were periods when the population was on the verge of poverty and hunger, but there followed times when people lived no worse than in developed western countries.
Food was cheap in catering establishments. So, lunch in the student cafeteria, including soup with meat, the second with meat, compote or tea with a bun cost only 2 rubles. Moreover, free bread was always on the tables.
Along with this, by the beginning of the 60s, the state’s resources for conducting a favourable social policy began to run low, a new round of the Cold War led to an increase in military spending, and disruptions in the economy began. Khrushchev’s experiments in the national economy, which led to the outflow of part of the gold reserve from the country, were not in vain. In 1964, there was a perceptible shortage of bread, and for the first time, the authorities were forced to purchase grain abroad.
Everything that happened didn’t really bother us children, but one thing I remembered for the rest of my life was huge lines for bread.
How long this lasted, it’s hard to say now, but in order to buy bread, you had to get up in the dark and take a long line in the street near the bakery. The queue could stand for almost the whole day and family members succeeded each other.
What was a delicacy for us at that time - just a piece of bread, sprinkled with vegetable oil and sprinkled with sugar, another one - cocoa powder mixed with sugar is really yummy. In the summer, mom and grandmother made spins; they pickled cucumbers and tomatoes in 3-litre bottles, and also made many different stewed fruits.
Before spinning the cucumbers, they were stacked in a large bowl of water under the washbasin in the kitchen. You can’t imagine how tasty the cucumbers that you dip in honey are. This is just fantastic.
And my grandmother brewed self-made vodka, we call it samogon. It was forbidden, so everything happened in secret. The kitchen was closing, but still, the distinctive smell of alcohol came from there. My grandmother Sonya lived to be 96 years old and every morning, as she said, to warm up her blood, she took a tablespoon of the purest samogon infused on herbs. I am very sorry that I didn't wrote down the recipe for making this drink.
Советские деликатесы
В Советском Союзе уровень жизни всегда менялся. Были периоды, когда население находилось на гране нищеты и голода, но за ними наступали времена, когда люди жили не хуже, чем в развитых западных странах.
Дешевой была еда в заведениях общепита. Так, обед в студенческой столовой, включавший суп с мясом, второе с мясом, компот или чай с булочкой стоил всего 2 рубля. Более того, на столах всегда лежал бесплатный хлеб.
Вместе с этим к началу 60-х годов ресурсы государства на ведение благоприятной социальной политики стали иссякать, новый виток «холодной войны» привел к росту военных расходов, начались сбои в экономике. Не прошли даром для страны и хрущевские эксперименты в народном хозяйстве, приведшие к оттоку из страны части золотого запаса. В 1964 году возникает ощутимая нехватка хлеба и власти впервые вынуждены закупать зерно за рубежом.
Все, что происходило, не очень волновало нас, детишек, но одно я запомнила на всю оставшуюся жизнь- это огромные очереди за хлебом.
Сколько времени это продолжалось, сейчас сказать трудно, но для того, чтобы купить хлеб, нужно было встать затемно и занять многотысячную очередь в булочную. В очереди можно было простоять почти целый день и члены семьи сменяли друг друга.
Что было для нас деликатесов в те времена- просто кусочек хлеба, политый растительным маслом и посыпанный сахаром, еще порошок какао, смешанный с сахаром- это настоящая вкуснятина. Летом мама, и бабушка делали закрутки- они мариновали огурцы и помидоры в 3-х литровых бутылях, а так же делали много разных компотов.
Перед тем, как закрутить огурцы их складывали в большую миску с водой под умывальником на кухне. Вы себе не представляете, насколько вкусны огурцы которые ты окунаешь в мед. Это просто фантастика.
А еще моя бабушка варила самогон. Это было запрещено, поэтому все происходило в тайне. Кухня закрывалась, но все равно от туда исходил отличительный запах самогона. Моя бабушка Соня дожила до 96 лет и каждое утро, как она говорила, для разогрева крови, она принимала столовую ложку чистейшего самогона настоянного на травах. Я сейчас очень сожалею о том, что на записала рецепт приготовления этого напитка.
Уже ставши мамой, я часто для детей тоже делала закрутки, но со временем это все отошло в прошлое.






Comments

Popular posts from this blog

ОГХУ им. Грекова. Хроника 1865-1938

VERA KHOLODNAYA