Odessa. Classes in Art College
Classes in Art College
Our classes were not only in the speciality but also in general education. In English, I was one of the best, affected by the experience gained in an English school. Our teacher often left me to lead a lesson instead of me, all the same, we were preparing teachers for drawing. At that time, the profession of an artist in the school did not exist.
We were practically free in our judgments, with rare exceptions. Once a semester, rounds were conducted. It was like an exhibition in which we presented our works. It looked like this, we took two tapestries of wallpaper, glued them together and already attached our works to nicknames, which were then posted on the wall of our art studio. We were preparing for the rounds very seriously. And often for this, it was necessary to stay at night before going around. It was fun.
Even on holidays, each group prepared a huge mural on paper. On it, we in the form of caricatures drew all kinds of stories from the life of the college.
I remember the plot of one of them, it was "The Last Supper" Jesus, in the image of Judas was one of Olya's -one of our student, we always had disagreements with her.
Since we were in class almost all day, we had to have lunch. Most of all I liked the dinners in the dining room of the House of Scientists. Every morning my mother gave me 1 ruble and it was very big money at that time. I received a scholarship in the amount of 20 rubles, and since I lived at home, it was much easier for me than for my friends. Therefore, I could invite one of my friends to lunch with me.
House of Scientists - impressions began right at the entrance - the smell of apple twirl was beautiful. We usually dined in the basement and I still remember the taste of mashed beef stroganoff. We were served by a tiny old lady, a waitress. Sometimes we sat down at tables in the famous walnut living room and it was a real chic.
In general, the most popular snack for us was the doctor’s sausage from the Central Deli on Deribasovskaya Street, bagels from the bakery on the corner near the school and eggplant caviar. In the evening, we settled down at our meal on wooden drums right in the workshop. Unfortunately, I forgot the name of the winery, which was opposite the school. It was used by our boys- students.
Занятия в училище.
Занятия у нас были не только по специальности, но и общеобразовательные. По английскому языку, я была одной из лучших, сказался опыт накопленные в английской школе. Наша преподавательница часто оставляла меня вместо себя вести урок, все таки из нас готовили преподавателей черчения и рисования. В то время профессия художника в училище не существовала.
Мы были практически свободны в своих суждениях, за редкими исключениями. Раз в семестр проводились обходы. Это было, как выставка, на которой мы представляли свои работы. Выглядело это таким образом, мы брали две шпалеры обоев, склеивали их между собой и уже на ник прикрепляли свои работы, которые потом были вывешены в мастерской. К обходам мы готовились очень серьезно. И часто для этого нужно было оставаться по ночам перед обходом. Это было весело.
Еще на праздники каждая группа готовила огромное панно. На нем мы в виде карикатур рисовали всякие сюжеты из жизни училища.
Я помню сюжет одного из них, это была «Тайная вечеря», в образе Иуды была одна из студенток Оля, у нас с ней были всегда разногласия.
Так как мы находились на занятии практически целый день, нам необходимо было обедать. Больше всего мне нравились обеды в столовой Дома Ученых. Каждое утро мама выдавала мне по 1 рублю и это были по тем временам очень большие деньги. Я получала стипендию в размере 20 рублей и так как я жила дома, мне было на много легче, чем моим друзьям. Поэтому, я могла пригласить с собой на обед, кого нибудь из своих подруг.
Дом Ученых- впечатления начинались прямо у входа- запах яблочной вертуты был прекрасен. Мы обычно обедали в подвальном помещении и я до сих пор помню вкус бефстроганов с пюре. Нас обслуживала малюсенькая бабушка официантка. Иногда мы присаживались за столики в знаменитой ореховой гостиной и это был настоящий шик.
Вообще самым популярным для нас перекусом была докторская колбаса из Центрального Гастронома на Дерибасовской, булочки- рогалики из булочной на углу рядом с училищем и баклажанная икра. Вечером мы располагались на нашу трапезу на деревянных барабанах прямо в мастерской. К сожалению я забыла название винарки, которая была напротив училища. Ею пользовались наши мальчики студенты.
Comments
Post a Comment