Life in immigration. Winemaking in Cyprus! 2023

 







http://binovskaya.com/winemaking-in-cyprus-2023/

Good afternoon.

Today is Saturday, and I decided to distract you a little from African legends, which we will definitely return to, and tell you about winemaking in Cyprus. This is a separate topic and I will have to devote several of our future Saturdays to it!

Thanks to the amazing Mediterranean climate, winemaking in Cyprus has been practiced for more than 6 thousand years.

Most of the island’s white and red grape varieties are grown on the mountain slopes of the Limassol and Paphos areas. Sun-filled grapes produce delicious and popular wines around the world, such as Commandaria, Port, Sherry, Muscat, as well as other white and red varieties. Every gourmet will be able to find a wine to suit his taste among the Cypriot variety. We tell you where you can have a good time in local wineries, taste and buy local wines.

Vlassides Winery
The Vlassides winery was opened in 2012 and follows the principles of sustainable development. Its building is located on a plot of 8 hectares, surrounded by its own vineyards and fits perfectly into the landscape. Most of the winery is “sunk” into the hill, which creates ideal temperature conditions for preserving and maturing wines. The interior space features large open spaces with panoramic views of the vineyards.

Visitors have an overview of the wine production and aging areas, allowing them to gain a greater understanding of the processes that take place in the winery, from grape harvesting to wine production.

The winery is located in the heart of the village of Colonie and has a production capacity of 150 thousand bottles per year. Interestingly, the separation of bunches from grapes is carried out using the property of inertia. In this way, it is possible to achieve perfect separation of the bunches without contact with the fruit. Drying or unripe grape bunches remain on the stems, while whole healthy bunches end up in tanks.

The winery stocks all Vlassides wines, as well as rare selections from past vintages and a special experimental wine from Sophocles Vlassides called Dokimes. Vlassides Winery offers wine tours and tastings daily except Sundays from 11:00 to 16:00 by appointment.



Ekfraseis Winery
The Ekfraseis winery was opened in 2013 in the village of Handria. Founded by Christos Vasiliades, the winery is a modern wine production space. It is located at an altitude of 1.2 thousand m above sea level. Simple but ergonomic, the winery fully reflects its owner’s minimalist and simple approach to wine production. It has all the necessary facilities for processing, storing and aging wine, which were created taking into account the characteristics of mountain vineyards that arise during the harvest. The equipment and premises allow the use of both classical vinification methods and alternative winemaker ideas, which often lead to the creation of rare and exquisite wines. The wines of the Ekfraseis winery are characterized by their individuality and have repeatedly received awards in competitions.

The winery also has a specially designed tasting room open to the public where guests can taste the wines, interact with the people behind the production and learn the secrets of the winery. The winery is open to the public from Monday to Sunday from 11:00 to 17:00 by appointment.

Виноробство на Кіпрі!

Добридень! 

Сьогодні субота, і я вирішила вас трохи відволікти від Африканських легенд, до яких ми обов’язково повернемося та розповісти вам про виноробство на Кіпрі. Це окрема тема, і мені доведеться присвятити їй кілька наших майбутніх субот!

Завдяки дивовижному Середземноморському клімату, виноробством на Кіпрі займаються вже понад 6 тисяч років.

Більшість білих і червоних сортів винограду острова вирощується на гірських схилах районів Лімассола та Пафосу. З наповненого сонцем винограду виробляють смачні та популярні у всьому світі вина, такі як Командарія, Портвейн, Херес, Мускат, а також інші білі та червоні сорти. Кожен гурман зможе знайти серед кіпрської різноманітності вино за смаком. Розповідаємо, де у місцевих виноробнях можна приємно провести час, продегустувати та купити місцеві вина.

Виноробня Vlassides
Виноробня Vlassides була відкрита в 2012 році і дотримується принципів сталого розвитку. Її будівля розташована на ділянці 8 га в оточенні власних виноградників і чудово вписується у ландшафт. Більшість виноробні «втоплено» в пагорбі, що дозволяє створювати ідеальні температурні умови для збереження та дозрівання вин. Внутрішній простір є великими відкритими приміщеннями з панорамними видами на виноградники.

Відвідувачам відкривається огляд на зони виробництва та витримки вина, що дозволяє їм отримати більше уявлення про процеси, що відбуваються у виноробні, починаючи зі збирання винограду та закінчуючи виробництвом вина.

Виноробня знаходиться в самому серці села Колоні та має виробничу потужність 150 тисяч пляшок на рік. Цікаво, що відокремлення грон від винограду виконується з використанням властивості інерції. Таким чином, вдається досягти ідеального відділення грон без контакту з плодами. Сохнучі або недозрілі виноградні грона залишаються на стеблах, тоді як цілі здорові грона потрапляють у цистерни.

У виноробні є всі вина Vlassides, а також рідкісні вибірки з минулих урожаїв та спеціальні експериментальні вина Софокліса Влассідеса під назвою «Докімес». Виноробня Vlassides пропонує винні екскурсії та дегустації щодня, крім неділі, з 11:00 до 16:00 за попереднім записом. 

Виноробня Ekfraseis
Виноробня Ekfraseis була відкрита у 2013 році у селі Хандрія. Заснована Христосом Василіадесом виноробня є сучасним простором для виробництва вин. Вона розташована на висоті 1,2 тисячі метрів над рівнем моря. Проста, але ергономічна виноробня повністю відображає мінімалістичний і простий підхід її власника до виробництва вина. Тут є всі необхідні приміщення для обробки, зберігання та витримки вина, які були створені з урахуванням особливостей гірських виноградників, що виникають під час збирання врожаю. Обладнання та приміщення дозволяють використовувати як класичні методи вініфікації, так і альтернативні ідеї винороба, які часто призводять до створення рідкісних та вишуканих вин. Вина виноробні Ekfraseis характеризуються своєю індивідуальністю та неодноразово отримували нагороди на змаганнях.

Виноробня також має спеціально розроблену кімнату для дегустації, відкриту для відвідування, де гості можуть скуштувати вина, поспілкуватися з людьми, які стоять за виробництвом, та дізнатися про секрети виноробні. Виноробня відкрита для відвідування з понеділка по неділю з 11:00 до 17:00 за попереднім записом.



Comments

Popular posts from this blog

ОГХУ им. Грекова. Хроника 1865-1938

VERA KHOLODNAYA