Saturday column. 10 interesting facts about Cyprus. Fact 4. Winemaking.
Winemaking
The oldest wine label in the world belongs to the Cypriot drink Kommandaria. At the end of the last millennium, during archaeological excavations, artifacts were discovered that confirm that winemaking on the island originated about 6,000 years ago. Jugs and pots with grape seeds were found on the site, and ancient mosaics depicting Dionysus, the Greek god of winemaking, are displayed in local archaeological museums. In ancient times, Paphos was one of the trade centers of the Mediterranean, and local wine was considered a commodity. International expert opinion indicates that it was from Cyprus that winemaking spread to France, Italy and other countries of the region.
Today, the island produces drinks of the highest quality. Small family wineries emphasize the taste properties of the product rather than mass production. In addition, craftsmen primarily use local grape varieties. For connoisseurs of this ancient drink, seven tasting routes have been laid out in Cyprus, three of them near Paphos.
Суботня рубрика. 10 цікавих фaктів про Кіпр. Факт 4. Віноробство.
Виноробство.
Найдавніша винна етикетка у світі належить кіпрському напою Коммандарія. Наприкінці минулого тисячоліття, під час археологічних розкопок, було виявлено артефакти, що підтверджують, що виноробство на острові виникло близько 6000 років тому. На місці було знайдено глечики та горщики з виноградними кісточками, а в місцевих археологічних музеях представлені стародавні мозаїки із зображенням Діоніса — грецького бога виноробства. У давнину Пафос був одним із центрів торгівлі Середземномор’я, а місцеве вино вважалося ходовим товаром. Міжнародна експертна думка свідчить про те, що саме з Кіпру виноробство поширилося до Франції, Італії та інших країн регіону.
У наші дні на острові виготовляються напої найвищої якості. Невеликі сімейні виноробні наголошують на смакові властивості продукту, а не на масове виробництво. Крім того, майстри, в першу чергу, використовують місцеві сорти винограду. Для поціновувачів цього стародавнього напою, Кіпром прокладено сім дегустаційних маршрутів, три з них — недалеко від Пафосу.
Comments
Post a Comment