Friday news from Limassol. Sifood Restaurant. December 2024
Monday is a day off at the restaurant. But not really a day off – the employees are resting. Our Sylvia works tirelessly. And we are there to help her. We came to paint the wall in the lobby, the wall on which Sylvia writes the menu with chalk. We updated the exposition of my paintings and added a series of my exotic fruits. And also, in order not to paint the entire wall in the hall, in the place where the paint came off, I painted a small octopus that is crawling out …
At lunch, Radu and I tried a new dish from the chef – Bouillabaisse soup and it was delicious. Take my word for it, I have never eaten such a delicious soup before!
Bouillabaisse, bouillabaisse, bouille-abesse, bouillabaisse (“Marseille fish soup”; French bouillabaisse, Ox. Bolhabaissa) is a dish of French cuisine, a multi-component fish soup, typical for the Mediterranean coast of France. It is an original Provencal fish soup, most common in Marseille.
Initially, this dish was common among fishermen and was prepared from the remains of various fish that were not sold during the day.
However, later the recipe became more complicated, and many expensive varieties appeared.
Also, similar dishes are common both in French regional cuisines and in the culinary traditions of other countries. Historically, bouillabaisse was a traditional dish of Marseille fishermen and was prepared from fish left over in the evening after the sale, so it was a cheap soup for the poor strata of society. However, due to its fame, as well as the development of tourism on the Mediterranean coast of France, the restaurant cuisine of Marseille has created several very expensive varieties of it using lobster and other expensive seafood. Soups prepared in this way can cost up to 150-200 euros per plate in some Provencal restaurants. There is an old French legend according to which the ancient Greek goddess Aphrodite fed her husband Hephaestus bouillabaisse every day.
П’ятничні новини з Лімассолу. Грудень 2024
У понеділок у ресторані вихідний день. Але не зовсім вихідний-відпочивають працівники. Наша Сільвія працює не покладаючи рук. А ми в неї на підхваті. Ми приїхали для того щоб пофарбувати стіну в лобі, стіну на якій Сільвія крейдою пише меню. Ми поновили експозицію моїх картин, додали серію моїх екзотичних фруктів. А так само я, щоб не фарбувати всю стіну в залі, в місці де відійшла фарба, намалювала маленького восьминога, який вибирається назовні.
В обід ми з Раду покуштували нову страву від шефа-суп Буйябес і це було чудово. Такого смачного супу я, повірте мені на слово, ніколи раніше не їла!
Буйабес, буйабесс, буйль-абесс, бульябес («марсельська вуха»; фр. bouillabaisse, окс. Bolhabaissa) – страва французької кухні, багатокомпонентний рибний суп, характерний для середземноморського узбережжя Франції. Є оригінальним провансальським рибним супом, найпоширенішим у Марселі.
Спочатку ця страва була поширена серед рибалок і готувалась із залишків нерозпроданої за день різної риби.
Однак згодом рецепт ускладнився, з’явилося безліч дорогих різновидів.
Також подібні страви поширені як у французьких регіональних кухнях, так і в кулінарних традиціях інших країн. Історично буйабес був традиційною стравою марсельських рибалок і готувався з риби, що залишилася ввечері після продажу, тому це був дешевий суп бідних верств суспільства. Однак завдяки його популярності, а також розвитку туризму на середземноморському узбережжі Франції, ресторанна кухня Марселя створила кілька вельми дорогих різновидів з використанням омарів та інших дорогих морепродуктів. Супи, приготовані таким чином, можуть коштувати до 150—200 євро за тарілку у деяких прованських ресторанах.
Існує старовинна французька легенда, згідно з якою давньогрецька богиня Афродіта щодня годувала буйабес свого чоловіка Гефеста.
Comments
Post a Comment