Akrula, Cyprus. An unexpected find!

 


Capparis spinosa L.

We've been living on top of the world for over a week now. This is too strong a word, but in fact we live on a hill and from our house there is a magnificent view of the village of Akrunta. For a whole week I did not go down from the house - even such a desire did not arise. Because of my hypertension, it is difficult for me to walk uphill. But I still tried to walk a little and in the evening I found amazing flowers. And today I read about them and to my great surprise, it turned out that these are CAPERS!

Capers
Prickly capers are interesting primarily for their fruits, which are formed after the flowering of large outlandish white-pink flowers, decorated with a lush crown of bright purple stamens. Edible fruit pods of the plant are widely used in cooking, and unblown buds are also edible.

Prickly capers (lat. Capparis spinosa) are their real name!

They are actively used in cooking, especially in Mediterranean, Italian, Spanish, French cuisines. Usually unblown flower buds are used, as well as the fruits of the plant.

The buds are sorted by size, dried overnight, and then salted, marinated, sometimes preserved in vinegar and vegetable oil. It is believed that small capers have a more delicate, and large - more spicy taste. Salted capers are sometimes pre-soaked, washed, or scalded to remove excess salt before cooking. The taste is spicy, spicy, slightly tart, sour, slightly mustard. They have a strong aroma due to mustard oil, which appears when the stem of the plant is rubbed.

Ripe fruits of the caper bush can be eaten raw. They are pod-shaped berries with reddish flesh, similar to small striped cucumbers - capperoni.

Flower buds, plucked to full bloom, marinated in vinegar, are the capers for which this plant is grown in culture. Pickled buds are used as a spicy seasoning. They contain 21-29% proteins, 3.8-4.6% fat, 0.32% rutin, 150 mg% ascorbic acid, essential oil, pectin and other compounds useful for the body.


The fruits are eaten fresh; earlier they were dried and consumed in winter instead of sugar. Their pulp is very sweet (up to 12% sugars), similar in taste to watermelon. The seeds contain up to 18% protein and 25-36% semi-drying fatty oil suitable for food use.

Capers are also used in folk medicine. Fresh parts of capers have diuretic, antiseptic and analgesic properties. The fruits are used for thyroid diseases, hemorrhoids, gum disease and toothache. Non-healing wounds are treated with caper juice, and diabetes mellitus is treated with infusion and decoction of young leaves and shoots of caper. The bark of the fresh roots of the plant is chewed for diseases of the oral cavity and toothache. A decoction of the bark of the roots is used for hypochondria, hysterical seizures, paralysis, diseases of the spleen, and for colds and rheumatic pain. The composition of capers includes rutin, so they are used for high blood pressure. A decoction of flowers, bark and roots of capers is used to improve cardiac activity, with pains of a different nature and neuroses.

In the Caucasus, pickled young branches with flowers are sometimes used as a seasoning and a cold snack. In some recipes, immature green nasturtium fruit ovaries may be used instead of capers.

The roots are also used in handicrafts for dyeing silk in green and brown tones.

 

Capparis spinosa L.


Ми вже понад тиждень живемо на вершині світу. Це надто голосно сказано, але насправді ми живемо на пагорбі і з нашого будинку відкривається чудовий краєвид на село Акрунта. Цілий тиждень я не спускалася з дому- навіть такого бажання не виникало. Мені через гіпертонію складно ходити в гору. Але я все ж таки спробувала трохи пройтися і ввечері знайшла дивовижні квіти. А сьогодні я про них почитала і на мій величезний подив, виявилося що це КАПЕРСИ!

Каперси


Каперси колючі цікаві насамперед своїми плодами, що утворюються після цвітіння великих дивовижних кольорів біло-рожевого кольору, прикрашених пишною короною з яскравих лилових тичинок. Їстівні стручки-плоди рослини широко використовуються в кулінарії, також їстівні бутони, що не розпустилися.

Каперси колючі (лат. Capparis spinosa) їхня справжня назва!

Їх активно використовують у кулінарії, особливо у середземноморській, італійській, іспанській, французькій кухнях. Зазвичай використовуються квіткові бутони, що не розпустилися, а також плоди рослини.

Бутони сортують за розміром, підв'ялюють протягом ночі, а потім солять, маринують, іноді консервують в оцті та олії. Вважається, що дрібні каперси мають ніжніший, а великі — пряніший смак. Іноді перед приготуванням солони каперси попередньо вимочують, промивають або ошпарюють для видалення надлишків солі. Смак пікантний, гоструватий, трохи терпкий, кислуватий, трохи гірчичний. Мають сильний аромат завдяки гірчичній олії, яка з'являється при розтиранні стебла рослини.

Стиглі плоди каперсового куща можна вживати сирими. Вони являють собою стручкоподібні ягоди з червоною м'якоттю, схожі на дрібні смугасті огірочки - капперони.

Квіткові бутони, зірвані до повного розпускання, замариновані в оцті, є тими каперсами, заради яких цю рослину вирощують у культурі. Мариновані бутони використовують як пряну приправу. Вони містяться 21—29 % білкових речовин, 3,8—4,6 % жиру, 0,32 % рутину, 150 мг% аскорбінової кислоти, ефірне масло, пектин та інші корисні організму сполуки.


Плоди їдять свіжими; раніше їх сушили та вживали взимку замість цукру. М'якуш їх дуже солодкий (до 12% цукрів), подібний до смаку з кавуном. У насінні до 18% білка і 25-36% напіввисихаючої жирної олії, придатної для харчового використання.

Використовують каперси у народній медицині. Свіжі частини каперсів мають сечогінну, антисептичну та знеболювальну властивості. Плоди використовують при захворюваннях щитовидної залози, геморої, хворобах ясен та зубного болю. Соком каперсів лікують рани, що не гояться, а настоєм і відваром молодого листя і пагонів каперсника — цукровий діабет. Кору свіжого коріння рослини жують при захворюваннях порожнини рота і зубного болю. Відвар кори коренів вживають при іпохондрії, істеричних припадках, паралічі, хворобах селезінки та при застудній та ревматичній ломоті. До складу каперсів входить рутин, тому їх застосовують за підвищеного артеріального тиску. Відвар квіток, кори та коріння каперсника використовують для поліпшення серцевої діяльності, при болях різного характеру та неврозах.

На Кавказі іноді вживають як приправу та холодну закуску квашені молоді гілки з квітками. У деяких рецептах замість каперсів можна використовувати недозрілі зелені зав'язі плодів настурції.

Коріння використовують також у кустарному промислі для фарбування шовку в зелені та коричневі тони.








Comments

Popular posts from this blog

ОГХУ им. Грекова. Хроника 1865-1938

VERA KHOLODNAYA